Et innholdsrikt år

Sommeren 2015 bestemte vi oss for å ta tak i en gammel men litt udefinert drøm: Å jobbe med etiopiske designere og gründere for å se om det kan være mulig å bidra til å skape et marked i Norge for produkter laget i Etiopia.

Hvem eller hvilken type produkter var ganske åpent, og store deler av høsten 2015 gikk med til research. Det viste seg fort at det var veldig mye å sette seg inn i både i Norge og Etiopia. For to personer som til daglig jobber med noe helt annet ble det mildt sagt en bratt læringskurve. 

Første tur

Nett og sosiale medier har vært helt uvurderlig både i researcharbeidet og til inspirasjon. Det samme har møtene med engasjerte personer som velvillig har delt av sin kunnskap om handel og organisasjonsutvikling i Etiopia. 

Siden landet har lange tradisjoner innen tekstiler og er en stor eksportør av skinn, var det naturlig å tenke i retning skinn- og tekstilprodukter som et sted å starte.

Likevel var spenningen stor da vi i februar 2016 pakket og satte oss på flyet til Etiopias hovedstad Addis Ababa. 

I vesken hadde vi en passe lang liste med folk vi enten hadde avtalt møte med, eller hadde lyst til å møte, og i løpet av uken fartet vi Addis på kryss og tvers et utall ganger.

 Listen utvidet seg underveis, og vi fikk også muligheten til å treffe flere interessante personer som vi ikke kjente til fra før. Det morsomste er kanskje nettopp de tilfeldige møtene som blir til noe mer. I en pause mellom et møte på den norske ambassaden og tekstilprodusenten Sabahar, var vi innom ett av Addis Ababas kjøpesentre for å slå ihjel litt tid og ta en kopp kaffe. Der traff vi veskedesigneren Zelalem Haile som har bygget opp sitt eget firma med verksted og butikkutsalg. 

Vi bestemte oss raskt for å teste ut et prosjekt i samarbeid med han. 

Garveribesøk

Så fortsatte prosessen hjemme med skissing og mailing fram og tilbake til de tre første skinnprodusentene vi bestemte oss for å samarbeide med; Meron Seid, Yezichalem Meaza og Zelalem Haile. Da vi kom tilbake til Addis i mai var skissene blitt til prototyper, og etter enda litt mer finjusteringer var de første bestillingene endelig ferdige. Under turen i mai fikk vi også anledning til å besøke Hafde garveri, som er et familieeid garveri rett utenfor Addis.

Hafde jobber med flere utenladske foretak og har lagt opp til en produksjon som leverer i henhold til bla. EUs krav til skinnproduksjon, samtidig som de jobber for å være et godt eksempel både når det gjelder miljøhensyn og arbeidsforhold.

I begynnelsen av oktober tok vi nok en tur til Addis. Denne gangen for å ta produktbilder, og gå gjennom de siste detaljene før produktene ble sendt til Norge. Og ikke minst: treffe nye potensielle samarbeidspartnere. Besøket sammenfalt med Africa Sourcing & Fashion Week. Der fikk vi et innblikk både i noe av alt det spennende som rører seg i den afrikanske motebransjen, og hvilke utfordringer afrikanske designere møter når de skal ut på verdensmarkedet.

Lansering

Parallelt har vi jobbet med oppbyggingen av nettbutikken, som ble lansert i slutten av november. Takket være den gode responsen så langt, er vi snart klar til å ta neste skritt på veien. Alt tyder dermed på at 2017 blir like spennende som 2016. Minst. 

Tusen takk til alle som har bidratt på en rekke ulike måter gjennom året som gikk! 

Godt nytt år!

lagt til handlevogn