Snart ett år med indezi.no

I slutten av november 2017 åpnet vi nettbutikken indezi.no, med et lite utvalg produkter laget av små- og mellomstore etiopiske bedrifter. I løpet av året har vi høstet mange nyttige erfaringer. Og nå er flere nye produkter klare for lansering. 

For snart ett år siden startet Savanna Metro nettbutikken indezi.no etter halvannet år med research, nettverksbygging, reiser, design og produksjon.

HER FINNER DU HØSTENS NYHETER

Fullvegetabilsk garving

I løpet av året som har gått, har vi høstet mange nyttige erfaringer som vi bygger videre på. Takket være alle som på ulike måter har backet opp om prosjektet, ikke minst våre kunder, har vi kunnet ta virksomheten et lite hakk videre.

 I vår satte vi i gang bestilling av et større parti (i vår målestokk) med fullvegetabilsk garvet pull-up skinn i to forskjellige naturfarger fra Hafde Garveri utenfor Addis Ababa. Siden dette er en garveprosess som gjennomføres uten bruk av krom, sulfider og salter på noen stadier, er det langt mer miljøvennlig enn de vanligste måtene å garve på. Det tar også mye lenger tid. Mens den raskeste måten, kromgarving, tar ned til en dag, tar fullvegetabilsk garving hos Hafde 4-6 uker.

Nye produkter

Parallelt har vi utviklet flere nye produkter i samarbeid med våre samarbeidspartnere i Etiopia. Først ut i nettbutikken er en nett, liten messenger bag. Den er laget av Rohaluxe, et etiopisk familiefirma som drives av to søstre. Vi traff dem første gang i oktober i fjor.

Da vi besøkte Addis igjen i slutten av april i år, var den første prototypen ferdig, slik at vi kunne gå over detaljene. I september sto kassene med de første produktene endelig på døra.

Samtidig har vi jobbet videre med designerne og grunderne Zelalem Haile og Meron Seid om utviklingen av noen andre nye produkter. Zelalem har laget noen små vesker eller poucher i to forskjellige størrelser, samt en toalettmappe.

Meron har jobbet med en PC-veske/ryggsekk og shopping clutch. Alt blir laget på deres verksteder og lagt ut for salg i nettbutikken vår utover høsten 2017.

SE DE NYE PRODUKTENE HER

Oslo -  Addis Ababa

Etter at Ethiopian Airlines startet flyvninger mellom Oslo og Addis Ababa i vår føles det som om Etiopia er blitt litt mer tilgjengelig. Samtidig er det fortsatt ni timers flytur inkludert en mellomlanding i Stockholm, eller 6000 km eller unna. Dermed er det fint å erfare at mesteparten av kommunikasjonen med våre produsenter kan gå digitalt. Allikevel har det blitt noen turer til Addis også i løpet av dette året.
I oktober fikk vi nok en gang en smakebit av 

hva som skjer innen motebildet i Afrika under African Sourcing and Fashion Week i Addis Ababa. I tillegg unnet vi oss noen feriedager i Bahir Dar ved Lake Tana og den gamle hovedstaden Gondar som har noen fantastiske palass-ruiner.

Viktige aktører

Gjennom de siste par årene har vi vært så heldige å bli kjent med andre som på ulike måter har en relasjon til Etiopia. Vi har blant annet hatt mye utbytte av kontakten med Anne Karin Nygaard og organisasjonen 

Partnership for Change som har flere spennende og betydningsfulle prosjekter på gang. I løpet av kort tid har de bidratt til en ny økonomisk hverdag for mange kvinner i Etiopia.

Også rådene og erfaringene til Erling Ølstad som både er eier av Mester Grønn som i årevis har handlet med Etiopia og etiopisk konsul i Norge, har vært veldig nyttige å ha med seg i oppstarten.

Les mer om indezi på de nye nettsidene til det etiopiske konsulatet i Norge, etiopiskkonsulat.no. 

lagt til handlevogn